Ahad, 11 September 2011

Ke Mana Perginya Ratusan Juta Wang Zakat?

Baru-baru ini apabila isu operasi pemeriksaan Gereja Methodist Damansara Utama oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) hangat diperkatakan, tiba-tiba persoalan ke mana perginya wang zakat ratusan juta ringgit yang dipungut setiap tahun pula kembali dibangkitkan oleh orang ramai.

Tidak dapat dipastikan apakah motif pihak tertentu yang cuba mengaitkan tindakan JAIS dengan persoalan zakat tersebut kerana di Selangor, urusan zakat tidak diuruskan oleh JAIS sebaliknya ia diuruskan oleh Lembaga Zakat Selangor (LZS). LZS terletak di bawah Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) iaitu badan yang berasingan dari JAIS.

Serangan ke atas JAIS menggunakan isu zakat sebenarnya adalah suatu tindakan yang tidak releven! Kita patut bersama dalam menyokong setiap usaha sesiapa pun untuk mempertahankan akidah umat Islam dari sebarang agenda bukan Islam untuk memurtadkan umat Islam, termasuklah oleh pihak penguatkuasa JAIS tersebut.

Serangan ke atas JAIS menggunakan isu zakat sebenarnya adalah suatu tindakan yang tidak releven! Kita patut bersama dalam menyokong setiap usaha sesiapa pun untuk mempertahankan akidah umat Islam dari sebarang agenda bukan Islam untuk memurtadkan umat Islam, termasuklah oleh pihak penguatkuasa JAIS tersebut. Soalnya di samping kita perlu menyokong usaha murni JAIS dalam menjaga akidah umat Islam, kita juga perlu memuhasabah diri sendiri mengenai antara punca-punca dari kita sendiri yang mungkin menyebabkan segelintir umat Islam mudah menjadi sasaran pendakyah Kristian atau agama lain untuk dimurtadkan oleh mereka.

Adakah peruntukan zakat untuk kami? (Gambar hiasan)

Salah satu punca kepada gejala murtad ialah kesempitan hidup! Kesempitan hidup boleh menjerumuskan umat Islam kepada keruntuhan akidah. Ini boleh berlaku apabila mereka yang tidak hanya miskin dengan kebendaan malah lebih teruk lagi, miskin dengan iman akan mudah digula-gula dan diumpan melalui bantuan kewangan dan sokongan moral oleh pihak gereja dan pendakyah Kristian.

Benarlah kata-kata Saidina Umar Ibn al Khattab r.a. bermaksud: “Hampir-hampir kefakiran itu kepada kekufuran”.

Jika pihak yang menguruskan agihan wang zakat kepada asnaf yang layak, dapat mengenalpasti dan membantu golongan tersebut sebelum mereka menjadi terdesak dengan terpaksa menerima bantuan pendakyah agama lain yang mempunyai agenda memurtadkan mereka. Kita yakin usaha tersebut mampu menjadi langkah pencegahan dan menghindarkan mereka yang kesempitan itu dari terjerumus ke dalam kancah keruntuhan akidah.

Justeru, institusi yang bertanggungjawab dalam urusan zakat perlu lebih proaktif dalam pengagihan wang zakat kepada asnaf yang layak. Mereka tidak boleh selesa dengan gerak kerja pasif yang lebih banyak menunggu golongan yang kurang bernasib baik untuk datang memohon bantuan wang zakat. Sebaliknya, mereka perlu lebih banyak berusaha mencari seramai mungkin kumpulan asnaf yang layak di kawasan mereka.

Ramai yang bertanya mengenai ke manakah perginya ratusan juta ringgit wang zakat yang dikutip oleh badan urusan zakat negeri-negeri setiap tahun? Mengikut statistik yang diunjurkan, secara purata institusi zakat di Malaysia mengagihkan 80% kutipan dana zakat. Berdasarkan statistik 2008, 72.17% telah diagihkan manakala bakinya sebanyak 27.83% belum diagihkan. Mengapakah keadaan ini berlaku?Jika mereka boleh menyediakan kaunter bergerak untuk urusan kutipan zakat, kenapa pula mereka tidak mengadakan kaunter bergerak yang sama untuk urusan permohonan dan pengagihan wang zakat kepada golongan asnaf yang layak.

Institusi zakat di negara ini perlu menonjolkan imej cakna dan mesra rakyat bukannya membawa persepsi bahawa mereka terlalu kedekut atau sukar untuk menghulurkan bantuan zakat.

Prestasi institusi zakat tidak boleh hanya dinilai melalui kejayaan nilai pungutan zakat tahunan mereka yang ratusan juta ringgit, tetapi ia juga perlu diukur melalui nilai pengagihan zakat. Sekiranya institusi terbabit gagal mengagihkan sebanyak mungkin wang zakat yang dikutip, maka prestasi mereka dianggap kurang cekap sekalipun hasil kutipan mereka sangat tinggi.

Ramai yang bertanya mengenai ke manakah perginya ratusan juta ringgit wang zakat yang dikutip oleh badan urusan zakat negeri-negeri setiap tahun? Mengikut statistik yang diunjurkan, secara purata institusi zakat di Malaysia mengagihkan 80% kutipan dana zakat. Berdasarkan statistik 2008, 72.17% telah diagihkan manakala bakinya sebanyak 27.83% belum diagihkan. Mengapakah keadaan ini berlaku?

Mereka yang sering mengikuti sorotan kisah keperitan hidup golongan yang tidak bernasib baik di media massa mahupun di internet pasti mengetahui cerita-cerita mengenai kesukaran mereka untuk memohon bantuan wang zakat.


Kepada pihak yang menguruskan wang zakat, diingatkan sekali lagi supaya bersikap proaktif dalam mengagihkan wang zakat dan bukan hanya dalam asepk kutipan hasil zakat! Anda akan tetap dilihat lemah dan tidak cekap sekalipun anda berjaya memungut ratusan juta ringgit wang zakat tetapi ratusan juta juga berbaki dalam simpanan anda! Sifirnya mudah, kejayaan anda diukur melalui dua kriteria yang wajib iaitu berapa banyak anda berjaya kutip dan berapa banyak yang anda berjaya agihkan kepada asnaf yang layak! Antaranya ialah laporan oleh akhbar Harian Metro tidak lama dulu mengenai seorang orang kurang upaya (OKU) yang memohon bantuan motosikal roda tiga daripada Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) sejak empat tahun lalu tetapi masih tidak berjaya. Sebaliknya, sebuah persatuan Buddha pula yang memberi bantuan kepadanya.

Sumber: PPZ-MAIWP, 2010

Sumber: Laporan Tahunan PPZ-MAIWP, pelbagai tahun

Sumber: PPZ-MAIWP

Seorang kakitangan majlis agama Islam di sebuah negeri yang bertanggungjawab dalam pengurusan zakat pernah menceritakan bagaimana karenah birokrasi yang banyak telah mencomotkan kecekapan institusi tersebut, di sebalik gahnya paparan laporan prestasi tahunan yang dibanggakan mereka.

Mereka dikatakan lebih mengutamakan aliran masuk wang (hasil kutipan zakat) tetapi dilihat tidak bersungguh-sungguh dalam mengendalikan aliran keluar wang (agihan wang zakat).

Institusi zakat juga dilihat lebih mengutamakan program untuk orang besar dan kenamaan.

Lebih teruk lagi mereka tidak mesra kepada ibu-ibu yang meminta zakat sekalipun hanya untuk membeli beras. Selain itu mereka juga tidak mesra saudara baru dan warga tua yang menjadi penerima zakat bulanan.

Pengalaman yang dilalui oleh kakitangan majlis agama ini wajar diberi perhatian, lebih-lebih ketika isu ini semakin mendapat perhatian orang ramai.

Jika sebelum ini, masalah yang dihadapi oleh kerajaan ialah berkenaan hasil kutipan zakat yang tidak menggalakkan. Namun, setelah berbagai usaha dilakukan dan hasilnya kutipan zakat semakin memberangsangkan, kini timbul pula masalah lain iaitu kecekapan dalam pengagihan wang zakat.

Kita tidak menafikan bahawa urusan pengagihan wang zakat oleh pihak yang bertanggungjawab secara umumnya adalah baik tetapi masih ada lompang dan kelemahan ketara yang perlu diperbaiki.

Kepada pihak yang menguruskan wang zakat, diingatkan sekali lagi supaya bersikap proaktif dalam mengagihkan wang zakat dan bukan hanya dalam asepk kutipan hasil zakat! Anda akan tetap dilihat lemah dan tidak cekap sekalipun anda berjaya memungut ratusan juta ringgit wang zakat tetapi ratusan juta juga berbaki dalam simpanan anda! Sifirnya mudah, kejayaan anda diukur melalui dua kriteria yang wajib iaitu berapa banyak anda berjaya kutip dan berapa banyak yang anda berjaya agihkan kepada asnaf yang layak!

*Artikel ini telah disiarkan oleh Suara Perkasa, 1 - 15 September 2011

Tiada ulasan:

Catat Ulasan